Żywienie psa dorosłego

Odpowiednie żywienie jest jednym z ważniejszych aspektów opieki nad psem. Jeśli chcesz, by Twój pies był zdrowy, musisz pamiętać o podstawowych wymaganiach żywnościowych. Pies na każdym etapie swojego życia będzie potrzebował pełnowartościowego, zbilansowanego pokarmu. Właściwa dieta będzie podstawą jego dobrego zdrowia. Należy pamiętać, że żywienie psa jest zróżnicowane ze względu na jego wiek, wielkość, zapotrzebowanie energetyczne, ciążę, karmienie czy też ewentualne choroby. Każdy pies, aby funkcjonować prawidłowo, potrzebuje w swojej diecie takich składników, jak:
- Białka (proteiny) – odpowiadające za budowę ciała oraz jego regenerację
- Węglowodany – będące źródłem energii
- Tłuszcze – odpowiadające za zdrowy wygląd skóry i włosów oraz będące źródłem energii
- Witaminy i minerały – potrzebne do określonych reakcji chemicznych w organizmie psa
- Wypełniaczy – pomagających w trawieniu i funkcjonowaniu jelit
- Wody – potrzebnej do wszystkich procesów zachodzących w organizmie

Pies żywiony resztkami z posiłków ludzi nie otrzyma wszystkich niezbędnych mu składników odżywczych. Psy są zwierzętami mięsożernymi – ich układ trawienny najlepiej trawi białka i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Dlatego bardzo ważnym aspektem jest podawanie psu pokarmów z wysoką zawartością mięsa. Najlepsze są karmy markowe, z „górnej półki", gdyż te tańsze zawierają bardzo często sojowe wypełniacze bądź dodatki zbóż, które są bardzo mało wartościowe i słabo przyswajalne. Jednak pomimo mięsożerności psów, nie należy zapewniać im diety bogatej tylko w mięso. Musi ona być jednak doskonale zbilansowana – oznacza to podawanie jedzenia wysokobiałkowego, z odpowiednią ilością tłuszczu i węglowodanów, zgodną z dziennymi wymogami żywieniowymi. Podawanie niezbilansowanej karmy może powodować niedożywienie lub zatrucie. Mięso stanowi podstawowy pokarm dla psów. Mogą być żywione mięsem ze wszystkich gatunków zwierząt. Najzdrowsza jest jednak wołowina, cielęcina oraz drób. Najlepsze jest mięso pełnowartościowe oraz wysokowartościowe, narządy wewnętrzne (wątroba, śledziona, serca, nerki). Małe znaczenie odżywcze mają płuca, gdyż zawierają dużą ilość tkanki łącznej (mogą stanowić pokarm uzupełniający). Szczeniętom zaleca się podawanie mięsa końskiego, jako pierwszego stałego pokarmu. Mięso przed podaniem należy przemrozić przez około 3 doby, by zniszczyć wirusy i pasożyty, które mogą się w nim znajdować. Ryby mogą stanowić dla psów źródło białka, które jest niezbędne. Zawierają one także witaminę A oraz fosfor. Psom należy podawać mięso z ryb morskich, takich jak dorsz czy okoń morski, surowe lub ugotowane. Wcześniej należy usunąć z ryb duże ości. Nie wolno jednak psom podawać ryb wędzonych, smażonych czy marynowanych.

Ostre dodatki, takie jak papryka, gałka muszkatołowa czy pieprz nie powinny być podawane. Mogą one prowadzić do podrażnienia i schorzeń nerek. Nie należy jednak pozbawiać psa soli, gdyż jest ona niezbędna w przemianie materii. Najlepsza jest sól z wody po gotowanych warzywach, na której można gotować psi pokarm. Dzienne zapotrzebowanie psa na sól kuchenną wynosi około 15-20 g. Trzeba jednak uważać, gdyż jej nadmiar powoduje zaburzenia w przemianie materii. Stare i nadpsute resztki jedzenia należy usunąć, żeby pies nie uległ zatruciu. Kości są niedocenione przez wielu ludzi - kości cielęce, chrząstki i kruche kości wołowe stanowią dla naszych czworonogów niezbędny smakowity dodatek, ale pod warunkiem, że nie są zbyt wyługowane długotrwałym gotowaniem. Surowe są jednak tylko dodatkiem do diety naszego pupila, nie mogą stanowić głównego pokarmu. Stanowią źródło substancji mineralnych i doskonale wzmacniają zgryz. Nie można jednak podawać psu kości piszczelowych i rurowych, szczególnie z dziczyzny lub drobiu, ponieważ łatwo się łamią na cienkie i ostre kawałki, co może powodować uszkodzenie żołądka
lub jelit.

Tłuszcze zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla organizmu naszego pupila, a ponadto doskonale wpływają na wygląd skóry i sierści naszych czworonogów. Najlepszym tłuszczem zwierzęcym jest łój wołowy, a z roślinnych olej lniany, sojowy, słonecznikowy, arachidowy.

Pokarmy roślinne są źródłem energii dla psów. Dają im uczucie sytości, którego nie ma po zjedzeniu samego mięsa. Najbardziej przyswajalnym pokarmem roślinnym jest ryż, jednak nie należy go stosować zbyt długo, ponieważ może doprowadzić do odtłuszczenia. Ziemniaki należy podawać psom w małych ilościach i w dobrze rozgniecionej postaci. Psi żołądek trawi głównie białko, a ziemniaki są trawione bardzo słabo. Rośliny strączkowe zawierają dużo białka roślinnego. Jednak nie powinniśmy podawać ich naszym pupilom, gdyż są one dla nich ciężkostrawne, wywołują wzdęcia, długo pozostają w przewodzie pokarmowym, a białko w nich zawarte nie może być wykorzystane. Należy także unikać podawania kapusty, która również wywołuje wzdęcia. Sucha karma może stanowić alternatywę, kiedy nie jesteśmy w stanie podać naszemu czworonogowi świeżego mięsa. Są one komponowane, jako pełnowartościowa dieta. Karmy z „górnej półki" zawierają komplet witamin, i zapewniają wszelkie niezbędne składniki odżywcze. Można je podawać bez uprzedniego przygotowania, lub namoczyć w wodzie czy wywarze mięsnym. Przy podawaniu suchej karmy należy koniecznie pamiętać, by pies miał cały czas dostęp do świeżej i czystej wody. Urozmaiceniem karmy suchej jest karma mokra – puszkowana. Można ją kupić w wielu smakach – z wołowiną, drobiem, królikiem, sercami czy dziczyzną z dodatkami warzyw. Puszki zawierają najczęściej pasztet mięsny lub kawałki mięsa, z galaretką lub sosem, dzięki czemu łatwo będzie nam się zorientować, która z nich pasuje naszemu pupilowi najbardziej. Podając naszemu pupilowi suchą bądź mokrą karmę, musimy zastosować się do zaleceń producenta pokarmu. Nie należy samodzielnie ustalać dziennego zapotrzebowania żywieniowego, gdyż każda karma będzie je wypełniała w inny sposób. Przysmaki to skuteczna nagroda podczas wychowania każdego psa. Należy je jednak stosować z umiarem. Pies nie powinien oczekiwać, że po każdym wykonanym poleceniu będzie nagradzany jakimś przysmakiem. Nagrodą jest również ustna pochwała i pieszczota. Przysmaki powinny być nagrodą za szczególnie dobrze wykonane ćwiczenia. Trzeba również pamiętać, że zbyt kaloryczne przysmaki podawane psu w dużych ilościach mogą go utuczyć. Najlepiej stosować specjalne psie ciasteczka, zawierające niewiele mięsa i kalorii. Woda jest bardzo ważnym składnikiem w procesie przemiany materii.
 
Należy dbać o to, by pies miał cały czas dostęp do świeżej i czystej wody. Pamiętać trzeba również o tym, by wymieniać ją przynajmniej raz dziennie. Pies powinien mieć swoja miskę. Jedną, w której dostaje karmę i drugą, w której zawsze ma czystą wodę. Obecnie na rynku jest duży wybór tego typu produktów. Miska powinna być starannie myta przez każdym posiłkiem. Podawany pokarm powinien być zawsze świeży, o temperaturze pokojowej. Nie powinien być zimny lub gorący. Jeśli przygotowaliśmy pokarm na kilka dni i przechowujemy go w lodówce, należy zawsze pamiętać o jego podgrzaniu. Bardzo niebezpieczny dla naszych czworonogów jest pokarm skwaśniały, stęchły i spleśniały. Jest on najczęściej przyczyną zatruć i chorób u psów.
 
Na podstawie Vetopedia.pl
 
Copyright (c) Hodowla "z Łódzkich Pól" FCI  Wszelkie Prawa Zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie zdjęć i innych materiałów znajdujących się na stronie bez zgody autora jest zabronione !
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem